Sammenhængen mellem krop og sind – set med din Heilpraktikers øjne

Krop og sind hænger sammen

Har du nogensinde prøvet at være forelsket, følt boblende glæde, et kæmpe overskud af energi og sommerfugle i maven? Eller omvendt. At være nervøs for noget, for eksempel en eksamen, som har givet dig ondt i maven? Disse to eksempler, som jeg tror, de fleste har prøvet, er dine håndfaste beviser for, at krop og sind hænger uløseligt sammen.

Blev du pludselig syg?

Færdselsuheld, brækkede ben og den slags er i sandhed pludselige. Men sygdom, som du ”pludselig” oplever, er ofte noget, der har været længe undervejs, men som du ikke har bemærket.

Din krop har ressourcerne til at klare mangt og meget, den kompenserer det bedste den kan, men så er du ude for en overbelastning, et chok eller traume, og så kan kroppen ikke modstå presset mere. Vi har et mundheld for sådan noget, vi kalder det ”dråben der fik bægeret til at flyde over”. Du oplever det bare som om, at du pludselig blev syg.

Som tommelfingerregel går der et års tid fra traumet til din sygdom opstår. Hvor lang tid det tager, afhænger meget af din fysiske stamina, men også af, hvor mange tunge oplevelser du i forvejen har i rygsækken.

Er psykisk sygdom sommetider fysisk?

Der er mange lidelser, som vi er vant til at tænke på som psykiske, der i virkeligheden har rod i noget fysisk. Kunne der ligge en mangeltilstand bag din indre uro, dit nedtrykte humør eller depression? Det kunne der sagtens! Der kunne også ligge intolerancer, forgiftninger, infektioner eller noget helt femte bag.

Synes du, at du har et godt liv og har du svært ved at forstå, at du er deprimeret, er det meget oplagt at tage et nøjere kig på din krop og lede efter, hvor der kunne ligge fysiske tilstande til grund for, at du har det som du har.

Siger du ja og nej på de rigtige tidspunkter?

Sommetider er sygdom og uheld sjælens måde at trække i nødbremsen på. Fik du sagt nej til det, du egentlig ikke ville? Eller var kroppen nødt til at sige nej for dig? Og fik du sagt ja til det, dit hjerte længtes efter, eller lod du forstanden få ret, og negligerede dermed det, du egentlig fik din krop til: at fungere som sjælens køretøj her på jorden? Det er ikke så sært, at køretøjet strejker så, vel?

Er du blevet glemt?

Social isolation er skyld i megen lidelse – også decideret sygdom. Måske er det en af tidens største problemer. Og det rammer alle – ung som gammel.

Vi kan følge med i alt og alle via de sociale medier, men samtidig har vi mistet det helt almindelige samvær. Teknikken kan stjæle din tid, dit initiativ og gøre dig fjern.

Måske er du flyttet fra dine venner – eller de fra dig? Måske har du haft for travlt, og dine venner er lige så stille faldet fra? Eller måske har nogen fået dig til at tro, at du ikke er elskværdig, og derfor har du isoleret dig? Du kan også have oplevet sociale sammenhænge, som drænede dig for al energi og glæde, og derfor har du resigneret og valgt aleneheden?

Kunne du vænne dig til at være rask?

Det er lidt et drilsk spørgsmål, det ved jeg :-). Selvfølgelig kunne du det! Men har du nogensinde tænkt over, at det faktisk er VANER, der langt hen ad vejen bestemmer om du er syg eller rask?

At blive ved med at gøre det samme, men at forvente et andet resultat - det er definitionen på sindssyge. Sundhed handler i høj grad om vaner. Om at tage skeen i den anden hånd, og lave om på de væsentlige aspekter af dit liv, så du kan få det godt igen.

Har du brug for et par friske øjne på din situation, konkrete råd og sund fornuft? Så vil jeg gerne hjælpe dig videre. Ring gerne for en gratis og uforpligtende telefonkonsultation eller book tid online.

Med venlig hilsen
Dorte Julius Krog / Heilpraktiker